dnes je 22.5.2024

Input:

Požiar v kuchyni

14.4.2023, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2023.04.1.1 Požiar v kuchyni

Ing. Lukáš Židík

Každý z nás trávi v kuchyni nejaký čas. Či už varíme, jedlo alebo len kávu, používame rôzne zariadenia, ktoré produkujú dostatočne veľké teplo nato, aby iniciovali požiar. No len samotné teplo bez horľavého materiálu nespôsobí požiar. Takže ideálna kombinácia horľavého materiálu a vysokej teploty môže spôsobiť v kuchyni nežiadúcu udalosť – požiar.

Najčastejšie príčiny požiarov v kuchyni bývajú zapríčinené požiarom v hrnci či panvici, alebo požiarom v rúre. Na varenie používame rôzne rastlinné a živočíšne tuky, ktoré pri zahriatí na určitú teplotu môžu horieť. Preto by sme mali vedieť, ako postupovať v prípade týchto požiarov.

V prvom rade, ak je to možné, vypíname zdroj tepla, čiže vypíname varnú dosku/sporák. Následne prikrývame horiaci hrniec či panvicu pokrievkou, poprípade navlhčíme utierku (plátennú) a tú prehodíme cez horiacu nádobu. Týmto krokom zabránime prístupu